Voeding en Voorlichting "Hoe kan voeding ervoor zorgen dat mensen langer gezond blijven en tegelijk de duurzaamheid van de voedselketen verbeteren?"

Voeding en Voorlichting "Hoe kan voeding ervoor zorgen dat mensen langer gezond blijven en tegelijk de duurzaamheid van de voedselketen verbeteren?"

Wat leer je en wat kun je daarmee? Lees meer in dit artikel van Groenpact.

Een mooi stuk op de site van Groenpact: https://www.groenpact.nl/groen-in-actie/steeds-meer-opleidingen-voeding-voorlichting-op-groen-mbos

‘We zitten middenin een transitie naar een gezond en duurzaam voedingssysteem’

 Studenten leren bij Voeding en Voorlichting waar voeding vandaan komt, wat erin zit, wat de invloed van voedingsmiddelen is op ons lichaam en hoe je consumenten en bedrijven adviseert over gezonde en duurzame voedingskeuzes. Ze kunnen na hun opleiding bijvoorbeeld als voorlichter of adviseur op allerlei plekken in de voedselketen gaan werken. Hun adviezen kunnen gaan over teelt en productie, de verwerking van producten, verpakking of consumptie. Of adviseren over gezonde en bewuste voedingkeuzes. Afgestudeerden kunnen bijvoorbeeld in ziekenhuizen adviseren over aanpassingen om het menu gezonder te maken.


Duurzamer, lokaler, gezonder

“Die voeding moet ook smaakvol zijn”, zegt Robert Mens. In de opleiding van Curio, ontwikkeld in samenwerking met de hotelschool van het mbo, gaat het dan ook niet alleen om de duurzame productie van liefst lokale gewassen, maar ook om de bereiding van dat voedsel.

Over de onderwijsinhoud hebben ‘foodpartners’ meegedacht, vertelt hij. Agrarische bedrijven, cateraars, overheid en GGD. “Want de opleiding moet aansluiten op de vraag, en we willen ook dat onze studenten kennismaken met de praktijk. Bijvoorbeeld door zich te verdiepen in de vraag van een aardappelteler uit Zeeuw-Vlaanderen die nieuwe doelgroepen wil aanboren.” Zij noemden hun project: ‘Power to the Pieper’.

"Over de onderwijsinhoud hebben foodpartners meegedacht, zoals agrarische bedrijven, cateraars, overheid en GGD"


Lector en practoren

Behalve nieuwe opleidingen is er kenniscirculatie in gang gezet op dit terrein, zegt Feike van der Leij van Hogeschool Inholland. “Mbo draait daar enthousiast in mee.” Er zijn practoren gekomen en docentstages gestart. Die practoren zijn net begonnen: Bertine Philipsen bij Clusius College en Yuverta, Petra Kuipers als practor Food, Health & Technologie bij Lentiz, en Leon Joore bij Curio. Zij doen met bedrijfsleven, docenten en studenten onderzoek dat moet bijdragen aan de praktijkgerichte opleiding van ‘foodprofessionals van de toekomst’.

Lector Feike van der Leij

Van der Leij zelf is sinds februari 2021 lector Health & Food. Hij is betrokken bij projecten binnen het meetingpoint Food Innovation Community Amsterdam (FICA). Daar heeft hij ook contact met deelnemende mbo-instellingen. Vraag voor het lectoraat is hoe voeding en alles eromheen kan zorgen dat mensen langer gezond en gelukkig blijven en tegelijk de duurzaamheid van de voedselketen verbetert (Food for Happy Ageing). Bijvoorbeeld in een project waarin zorginstellingen zich met hbo, mbo en mkb richten op thuiswonende ondervoede ouderen.

 

"Hoe kan voeding ervoor zorgen dat mensen langer gezond blijven en tegelijk de duurzaamheid van de voedselketen verbeteren?"


Start-ups

Mbo’ers van  opleidingen Voeding en Voorlichting denken na over wat zij kunnen doen. Over nieuwe producten bijvoorbeeld die duurzamer en lokaler zijn, gezonder, de eiwittransitie bevorderen of consumenten andere keuzes bieden. Na hun studie en soms al tijdens de studie ontstaan dan vaak leuke startups. Ze schrijven kookboeken, maken vlogs, bedenken de volgende ‘Dutch Weed Burger’ of komen met de ‘Snackbar van de toekomst’.

Je ziet echt iets veranderen, constateert Esther Wouters van Praktijkcluster Food van CIV Groen. “Vroeger ging het over voedselveiligheid en voedselschaarste. Nu is er veel meer aandacht voor gezond en duurzaam eten. De sector zelf gebruikt ook woorden zoals ‘balans’. Want een bewuste voedingskeuze helpt niet alleen voor een gezond lichaam, maar brengt ook balans in onze relatie tot de aarde.”

 

 

Terug