Vertical Farming: de toekomst van innovatieve agricultuur

Vertical Farming: de toekomst van innovatieve agricultuur

Vertical Farming is het verbouwen van groente en fruit in de hoogte, waardoor je opbrengst per vierkante meter enorm wordt vergroot.

De grote opbrengst maakt Vertical Farming een geschikte methode om voedsel te verbouwen in een stedelijke omgeving. Het biedt oplossingen voor de voedselvoorziening in de tijd die komt: door klimaatverandering, de groei van de wereldbevolking en door toenemende welvaart zal zoiets vanzelfsprekends als iets te eten hebben een groot probleem gaan worden.Kees van der Ploeg.jpg

Op woensdag 27 juni vond de feestelijke opening plaats van het project, waarbij de projectleider Kees van der Ploeg de opening voor zijn rekening nam. Omrop Fryslan maakte er een mooi item van, dat je hier terug kunt kijken.

Voordelen zijn legio
De voordelen van Vertical Farming zijn:

- de productie is lokaal, en er vindt geen transport plaats;
- het product is vers en er zijn geen pesticiden nodig;   
- in het voedsel zitten geen wormen, torretjes, grondresten e.d. dus wassen hoeft niet;
- het is direct klaar voor gebruik;
- groei en oogsten kan het hele jaar door.

Gebruik in het onderwijs
Voor ons onderwijs staan de kasten ter beschikking voor inline labmetingen en voor de productie van gewassen en kruiden voor technologie: het biedt de studenten kennis van de innovatieve onderwijspraktijk. De kasten zijn gemaakt door studenten procestechniek van MBO Life Sciences. Zij hebben gebruik gemaakt van innovatieve LED-verlichting die speciaal is ontwikkeld voor gewasteelt. De bedoeling is vooral het op gang brengen van een stuk bewustwording van de problemen die op ons af komen m.b.t. de voedselvoorziening en wat wij daar aan zouden kunnen doen. Verticale tuinen lenen zich ook uitstekend voor alle typen onderwijs. Er is ook een onderwijspakket voor.

Dit project is een product van het Europese Erasmus project "Healthy Body, Sustainable World" en project Duurzaamheid met subsidie van de provincie Fryslân.

Terug