Studenten oefenen met echte productielijn: ‘Eerst ervaren, dan leren’

Studenten oefenen met echte productielijn: ‘Eerst ervaren, dan leren’

De moderne FMS (Flexible Manufacturing System)-trainingsopstelling van SMC is een belangrijke schakel om studenten zowel praktijkgericht als onderzoekend te laten leren.

Friesland is onmiskenbaar dé zuivelprovincie van Nederland. De regio onderscheidt zich door een hoog niveau van kennis en innovatie in de voedingssector. Bedrijfsleven en onderwijs gaan hand in hand met de nieuwste technologische ontwikkelingen. Nordwin College en Friesland College in Leeuwarden richten zich onder meer op MBO-opleidingen in de levensmiddelentechnologie. De moderne FMS (Flexible Manufacturing System)-trainingsopstelling van SMC is een belangrijke schakel om studenten zowel praktijkgericht als onderzoekend te laten leren.

De opleiding levensmiddelentechnologie startte dertien jaar geleden een samenwerking met laboratoriumtechniek. Daarmee ontstond de opleidingsgroep MBO Life Sciences, die uitgroeide tot een sterke gezamenlijke merknaam van Friesland College en Nordwin College. Het onderwijsaanbod werd enkele jaren later aangevuld met de opleidingen Procestechniek, Milieu en Water.

Praktijkgericht
MBO Life Sciences werkt vooral praktijkgericht. De opleidingsinstituten beschikken over laboratoria voor chemische- en microbiologische en medische analyse. Daarnaast zijn er praktijkruimten voor levensmiddelentechnologie waar studenten producten kunnen maken. Zo is er een eigen bakkerij, vlees- en zuivelafdeling, met een kaaslijn, en zelfs een minibrouwerij en een eigen destilleerkolom. Kortom, er valt veel te ontdekken voor studenten en technici die al in de praktijk werkzaam zijn. Wat tot voor kort ontbrak, was een geïntegreerde productielijn voor training.

Levensmiddelentechnoloog
Wijnand Verschuur is accountmanager van MBO Life Sciences en was nauw betrokken bij de keuze en implementatie van de FMS-productielijn. Hij is opgeleid als levensmiddelentechnoloog en heeft enkele jaren in de vleesindustrie gewerkt. In 1996 kwam hij in dienst van het toenmalige AOC Friesland, de voorganger van Nordwin College. In samenwerking met Hogeschool Van Hall Larenstein adviseerde hij regionale bedrijven op het gebied van voedselveiligheid en kwaliteitszorgsystemen. Vanaf 2008 stond zijn werk volledig in het teken van de onderwijsactiviteiten van MBO Life Sciences.

Schone techniek
Verschuur heeft altijd de verbinding met het bedrijfsleven gezocht, want, zo is zijn visie, uiteindelijk gaat het om wat studenten in de werkelijke praktijk tegenkomen en wat ze daar moeten kunnen beheersen. De keuze voor de FMS-trainingsopstelling vloeit voort uit het beleid van Nordwin College om in te zetten op schone techniek.

Er is een andere categorie studenten die programmeren leuk vindt.

Verschuur: “Nordwin College biedt op meerdere locaties in Friesland VMBO-onderwijs aan. De techniek die daar werd aangeboden werd vooral geassocieerd met vuile handen, bijvoorbeeld bij landbouwmechanisatie. Om de studenten te laten ervaren dat er binnen de techniek veel meer mogelijkheden zijn, hebben we schone techniek op basis van technisch Lego geïntroduceerd om ook een andere doelgroep te kunnen bedienen. Robotjes zelf bouwen en programmeren. Complexer leren én uitdagender. Er is een andere categorie studenten die dat leuk vindt. Vervolgens bleek er ook interesse op MBO-niveau. Dat bracht ons op het pad naar het trainingssysteem van SMC.”

Lees verder op de site van VMT.

 


 

 

Terug