Adviseur leefomgeving (niveau 4)

Beschrijving van de opleiding

Als adviseur leefomgeving ben je een belangrijke spil tussen
de overheid, burger en het meisje test grondwater labjas-klein.jpgbedrijfsleven. Je voert milieucontroles uit bij bedrijven en je brengt adviezen uit ter verbetering van de bedrijfsvoering. Samen met het bedrijf denk je na over oplossingen van eventuele problemen. Indien nodig spreek je het bedrijf ook aan op zijn verantwoordelijkheden die afgesproken zijn in vergunningen. Je bent werkzaam op de gebieden geluid, bodem, water, afval, bouwtoezicht en flora en fauna. Bij maatregelen en wetten die worden gemaakt voor een beter milieu is een goede handhaving van belang. Je hebt een standvastige houding, correcte manier van communiceren en denkt graag mee. Daarbij heb je veel overlegmomenten met klanten, ook telefonisch. Je beschikt dan ook over de mondelinge vaardigheid om de consequenties van overtredingen toe te lichten. Verder besef je dat iedere locatie en ieder bedrijf uniek is, zodat er geen sprake kan zijn van routinematig werk.

Mogelijke beroepen

Je komt te werken binnen een bedrijf, gemeente, provincie of waterschap op het gebied van het milieu.

Toelatingseisen
MBO Life Sciences hanteert een toelatingsbeleid voor alle opleidingen. Lees hier meer over de toelatingsprocedure en -eisen.

Kosten
​Klik hier voor een overzicht van de opleidingskosten.

Duur van de opleiding
De opleiding Adviseur Leefomgeving duurt 4 jaar.

Vervolg na je studie

Met een diploma adviseur leefomgeving kun je doorleren op verschillende hbo-opleidingen, bijvoorbeeld in de richting milieukunde, land- en watermanagement, kust- en zeemanagement of plattelandsvernieuwing. Natuurlijk kun je ook gaan werken.