Allround laborant (niveau 3)

Wat doe je als allround laborant
Als allround laborant kun je werken in chemische en microbiologische laboratoria. Je neemt monsters en bewerkt deze zonodig. Eenvoudige analyses voer je zelf uit, voor ingewikkelde analyses werk je samen met een analist. Je hebt een belangrijke rol in het goed laten functioneren van het laboratorium. Hieronder valt o.a. voorraadbeheer media beheer en kalibraties.

De opleidingen van Voeding en technologie en Allround Laborant worden in klas 1, 2 en 3 gezamenlijk aangeboden; het is een dubbelopleiding. Tijdens de stageperiode doe je in beide richtingen jouw ervaringen op. De uiteindelijke keuze, tijdens de laatste stage in klas 3, bepaalt welk diploma je kunt halen. Je haalt dus één diploma, maar hebt wel theorie- en praktijkervaring in beide richtingen. Hierdoor vergroot je de kans op werk.​

csk2-laborant.jpgWaar je stage loopt en waar je kunt werken
Je werkt in bedrijven waar microbiologische en chemische laboratoria zijn. In het noorden zijn dat veel bedrijven in de Foodsector, zoals FrieslandCampina, Smilde Foods, Hochwald, Frisian Egg en Royal A-Ware. Maar ook in zelfstandige labs, zoals ALNN, Vitens, Eurofins en Wiertsema & Partners. Afhankelijk van waar je werkt kan het ook zijn dat je zelf de monsters moet nemen op de locaties, maar in sommige fabrieken worden de monsters ook op het lab aangeleverd. Er is wel een trend dat lab onderzoek steeds meer geconcentreerd wordt op grote labs daar waar je als producent je monsters naar toe stuurt.

Kans op werk
​Voor deze opleiding is de kans op werk redelijk. In laboratoria zijn zowel analisten (niveau 4)  als laboranten nodig.

Kosten
​Klik hier voor een overzicht van de opleidingskosten.

Toelatingsprocedure en -eisen
MBO Life Sciences hanteert een toelatingsbeleid voor alle opleidingen. Lees hier meer over de toelatingsprocedure en -eisen.

Doorstroommogelijkheden
Na de opleiding Allround Laborant kun je in twee jaar de opleiding Analist (N4) doen. Eventueel kun je doorstromen naar het hbo. 

Diploma
​Je behaalt het diploma Allround laborant (25044). Dit is een mbo-diploma op niveau 3.

Duur van de opleiding
De opleiding Allround laborant duurt 3 jaar.