Allround laborant (niveau 3)

Wat doe je tijdens je opleiding? 
Als Allround laborant krijg je verschillende vakken. Het eerste jaar is een basisjaar waar je kennismaakt met de verschillende werelden van MBO Life Sciences. De vakken die je dan volgt zijn theorie Chemie, Microbiologie en Voedingsmiddelentechnologie, maar ook de bijbehorende praktijk op het laboratorium of in de voedingsmiddelenhal.  Natuurlijk zijn er ook nog AVO vakken; dus je hebt ook Wiskunde, ICT en Nederlands. Wekelijks heb je overleg met de coach.

De opleidingen van Voeding en technologie en Allround Laborant worden in klas 1, 2 en 3 gezamenlijk aangeboden; het is een dubbelopleiding. Tijdens de stageperiode doe je in beide richtingen jouw ervaringen op. De uiteindelijke keuze, tijdens de laatste stage in klas 3, bepaalt welk diploma je kunt halen. Je haalt dus één diploma, maar hebt wel theorie- en praktijkervaring in beide richtingen. Hierdoor vergroot je de kans op werk.

Wat doe je na je opleiding?
Als Allround laborant kun je werken in chemische en microbiologische laboratoria. Je neemt monsters en bewerkt deze wanneer nodig. Eenvoudige analyses voer je zelfstandig uit, voor ingewikkelde analyses werk je samen met een analist. Je hebt een belangrijke rol in het goed laten functioneren van het laboratorium. Hieronder valt o.a. voorraadbeheer, media beheer en kalibraties van verschillende analyses.

csk2-laborant.jpgWaar werk je
Je werkt in bedrijven waar microbiologische en chemische laboratoria zijn. In het noorden zijn dat veel bedrijven in de Foodsector, zoals FrieslandCampina, Smilde Foods, Hochwald, Frisian Egg en Royal A-Ware. Maar ook in zelfstandige labs, zoals ALNN, Vitens, Eurofins en Wiertsema & Partners.

Kans op werk
​Voor deze opleiding is de kans op werk redelijk. In laboratoria zijn zowel analisten (niveau 4) als laboranten nodig.

Kosten
​Klik hier voor een overzicht van de opleidingskosten.

Toelatingsprocedure en -eisen
MBO Life Sciences hanteert een toelatingsbeleid voor alle opleidingen. Lees hier meer over de toelatingsprocedure en -eisen.

Doorstroommogelijkheden
Na de opleiding allround laborant kun je doorstromen naar niveau 4 Biomedisch of Chemie. Eventueel kun je daarna doorstromen naar het hbo. 

Diploma
​Je behaalt het diploma Allround laborant (25044). Dit is een mbo-diploma op niveau 3.

Duur van de opleiding
De opleiding Allround laborant duurt 3 jaar.