Allround laborant (niveau 3)

Wat doe je als allround laborant
Als allround laborant kun je werken in chemische en microbiologische laboratoria. Je neemt monsters en bewerkt deze voor. Eenvoudige analyses voer je zelf uit, voor ingewikkelde analyses werk je samen met een analist. Je hebt een belangrijke rol in het goed laten functioneren van het laboratorium. Hieronder valt o.a. voorraadbeheer en onderhoud.

csk2-laborant.jpgWaar werk je
Je werkt in bedrijven waar microbiologische en chemische laboratoria zijn. In het noorden zijn dat veel bedrijven in de Foodsector, zoals FrieslandCampina, de Watersector, zoals VitensWetterskip Fryslân en WLN. Maar ook in allerlei bedrijven waar onderzoek plaatsvindt. Voorbeelden zijn: HZPC en NAKBASFEurofinsDSM, etc.

Kans op werk
​Voor deze opleiding is de kans op werk redelijk. In laboratoria zijn doorgaans meer analisten (niveau 4) nodig dan laboranten.

Kosten
​Klik hier voor een overzicht van de opleidingskosten.

Toelatingsprocedure en -eisen
MBO Life Sciences hanteert een toelatingsbeleid voor alle opleidingen. Lees hier meer over de toelatingsprocedure en -eisen.

Doorstroommogelijkheden
Na de opleiding Allround Laborant kun je in twee jaar de opleiding Analist doen. Daarna kun je doorstromen naar het hbo. Halverwege het eerste leerjaar van de opleiding Allround laborant kun je, als je laat zien dat je hard wilt werken en het ook aankunt, opstromen naar een vervolg in niveau 4.

Diploma
​Je behaalt het diploma Allround laborant (25044). Dit is een mbo-diploma op niveau 3.

Duur van de opleiding
De opleiding Allround laborant duurt 3 jaar.