Biologisch-medisch analist (niveau 4)

Wat doe je tijdens je opleiding? 
Biologisch medisch analistJe ziet het vast wel eens in het nieuws, een product dat uit de supermarkt wordt gehaald omdat er een (ziekmakende) bacterie in zit. Zoek er maar eens op! Het is superbelangrijk dat producten onderzocht worden, anders is de kans aanzienlijk groter dat mensen door deze producten ziek worden. Het zou zomaar eens kunnen dat dit product is onderzocht door een (oud) student van deze opleiding die nu in een biologisch laboratorium werkt.

Toch kan het gebeuren dat iemand ziek wordt. Bijvoorbeeld door een bacterie, maar dit kan ook een andere oorzaak hebben. Als analist op een medisch laboratorium vervul je een belangrijke rol bij het achterhalen van de oorzaak. Denk hierbij aan onderzoek van patiëntmateriaal. De resultaten die jij aan de arts levert bepalen welke behandeling ingezet gaat worden. Laat dat nou eens jouw baan worden! 

In de opleiding breng je de kennis die je opdoet direct in de praktijk op de laboratoria binnen de school. De wetenschap blijft zich ontwikkelen. Daarom leer je binnen de opleiding niet alleen werken volgens de klassieke methodes, maar werk je ook met de nieuwste technieken om iets te onderzoeken. Wanneer je de theoretische kennis en praktische vaardigheden hebt opgedaan is het tijd om aan de slag te gaan in het bedrijfsleven, oftewel je gaat op stage. Waar leer je het vak nou beter dan in de praktijk? 

Diploma
​Je behaalt het diploma Biologisch-medisch analist (25045). Dit is een mbo-diploma op niveau 4.

Duur van de opleiding
De opleiding Biologisch medisch analist duurt 4 jaar.

Toelatingsprocedure en -eisen
MBO Life Sciences hanteert een toelatingsbeleid voor alle opleidingen. Lees hier meer over de 
toelatingsprocedure en -eisen.

Kosten
​Klik hier voor een overzicht van de opleidingskosten.

Doorstroommogelijkheden
Met deze brede opleiding ben je goed voorbereid voor veel vervolgstudies in het HBO. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar Life Sciences & Technologie in Leeuwarden.