Chemisch-fysisch analist (niveau 4)

Wat doe je
Als chemisch-fysisch analist kun je werkzaam zijn in de laboratoria van bijvoorbeeld de chemische industrie, de farmaceutische industrie, de kunststoffenindustrie, de petrochemie, de voedingsmiddelenindustrie, de waterzuivering (controle en zuivering van afval- en oppervlaktewater), in milieulaboratoria, etc.

Als chemisch-fysisch analist werk je veelal in laboratoria binnen de afdelingen onderzoek en ontwikkeling (R&D research en development) of binnen de afdeling productie en de kwaliteitsdienst. Je maakt monsters klaar en voert zelf de analyses uit. Als chemisch-fysisch analist onderzoek je allerlei producten. Van water tot benzine, van melkpoeder tot lippenstift. In alle gevallen zoek je naar bepaalde stoffen. Vaak ben je op zoek naar stoffen die ergens niet in mogen zitten, of alleen in heel kleine hoeveelheden, omdat anders de gezondheid van de gebruiker in gevaar komt.

Waar werk je
Je werkt in laboratoria in de chemische industrie, de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, de zuivelindustrie en bij keurings- en inspectiediensten. Bijvoorbeeld bij: BASFVitensFrieslandCampinaDSMShell global solutionsVitablend.

Kans op werk​
LSchemisch1.jpgVoor deze opleiding is de kans op werk groot. In het Noorden groeit met name het aantal bedrijven in de Food-en in de Watersector.

Kosten
​Klik hier voor een overzicht van de opleidingskosten

Diploma
​Je behaalt het diploma Chemisch fysisch analist (25046). Dit is een mbo-diploma op niveau 4.

Duur van de opleiding
De opleiding Chemisch fysisch analist duurt 4 jaar.

Toelatingsprocedure en -eisen
MBO Life Sciences hanteert een toelatingsbeleid voor alle opleidingen. Lees hier meer over de toelatingsprocedure en -eisen.

Doorstroommogelijkheden
Na de opleiding Analist kun je doorstromen naar het hbo. Bijvoorbeeld naar Life Sciences & Technologie in Leeuwarden.