Vakexpert Voeding en kwaliteit (niveau 4)

LSfood3.jpg

Wat doe je tijdens je opleiding?
Het eerste jaar is een basisjaar waar je kennismaakt met de verschillende werelden van MBO Life Sciences, deze werelden kom je later in het werkveld namelijk ook weer tegen. Hierin werk je aan thema’s zoals waterzuivering, laboratoriumtechnieken en zuivel. 

De daaropvolgende jaren leer je de ontwikkeling, kwaliteitsborging en bereiding van voedingsmiddelen kennen. Je gaat onderzoek doen naar de kwaliteit van de productiemethodes, ingrediënten en verpakkingen. Bij dit alles is de voedselveiligheid van groot belang. Een grote verantwoording ligt er voor de kwaliteitsafdeling van een voedingsbedrijf, om producten te garanderen die voedselveilig zijn, altijd van constante samenstelling, maar ook voldoen aan hoge eisen die de consumenten, bedrijven en wetgeving stellen aan voedsel. Een fout in de productie mag niet leiden tot smaakverandering of nog erger tot gevaren voor de gezondheid. Hiervoor zijn scherpe regels opgesteld.

Wat doe je na je opleiding?
Je werkt bijvoorbeeld in een voedingsmiddelenbedrijf op de kwaliteitsdienst en/of in een laboratorium. Een veelzijdige baan met de kans om je te ontwikkelen. Je neemt monsters tijdens het productieproces en analyseert deze indien mogelijk. Je hebt daarmee een controlerende en signalerende rol als het gaat om kwaliteit. Je voert zelfstandig je werkzaamheden uit. Belangrijk hierbij is dat je de resultaten goed kunt formuleren en communiceren, wat bijdraagt aan het optimaliseren van het gehele voedingsproces.

Waar werk je
Je werkt als vakexpert voeding en kwaliteit in de foodsector bij ambachtelijke, internationale of industriële bedrijven op het gebied van zuivel, bakkerij, dranken, groente, fruit, zoetwaren en vleesverwerking.e werkt in bedrijven in de Foodsector. Bijvoorbeeld bij CSK Food enrichment, FrieslandCampina, Fonterra, Royal A-ware, Ausnutria-Hyproca, Cloetta, Leaf, Koopmans koninklijke meelfabrieken, Royal Steensma, Royal Smilde, Lamb Weston en Euroma.

Kans op werk
​Voor deze opleiding is de kans op werk zeer goed. In de nabije toekomst zijn er in de diverse voedingsbedrijven veel vacatures op niveau 4.

Toelatingsprocedure en -eisen
MBO Life Sciences hanteert een toelatingsbeleid voor alle opleidingen. Lees hier meer over de toelatingsprocedure en -eisen.

Kosten
​Klik hier voor een overzicht van de opleidingskosten.

Diploma
​Je behaalt het diploma Vakexpert voeding en kwaliteit (25462). Dit is een mbo-diploma op niveau 4.

Duur van de opleiding
De opleiding Vakexpert voeding en kwaliteit duurt drie jaar.

Doorstroommogelijkheden
Je kunt doorstromen naar verschillende hbo-opleidingen bijvoorbeeld in de richting van voeding, technologie of kwaliteit.