Expert Voeding en kwaliteit (niveau 4)

Wat doe je
LSfood3.jpgJe werkt in een voedingsmiddelenbedrijf op de kwaliteitsdienst of in een laboratorium. Je neemt monsters tijdens het productieproces en analyseert deze. Je hebt daarmee een controlerende en signalerende rol als het gaat om kwaliteit. Je voert zelfstandig je werkzaamheden uit. Je kunt ook aan de slag als controleur bij de voedsel- en warenautoriteit die we van tv kennen als de smaakpolitie. Je moet dan bij verschillende bedrijven langs om controles uit te voeren. Op deze wijze speel je een belangrijke rol in de voedselveiligheid.

In de voedingsindustrie gaat het om het maken van producten die zowel lekker als gezond zijn. Deze worden in een productieomgeving ontwikkeld en gemaakt. Daarvoor zijn grondstoffen nodig die moeten worden bewerkt. Dit alles gebeurt in kleine ambachtelijke bedrijven, maar ook in zeer grote industriële bedrijven waar alles volledig is geautomatiseerd. Van grondstof tot product komt er soms bijna geen mensenhand meer aan te pas.
Er wordt veel onderzoek gedaan naar de beste productiemethode, de beste ingrediënten, de beste manier van verpakken en nog meer. Bij dit alles is de voedselveiligheid van groot belang. Een fout in de productie mag niet leiden tot smaakverandering of nog erger tot gevaren voor de gezondheid. Hiervoor zijn scherpe regels opgesteld, zodat iedereen kan genieten van gezond en vertrouwd eten.

Waar werk je
Je werkt in bedrijven in de Foodsector. Bijvoorbeeld in de zuivel bij CSK Food enrichment, FrieslandCampina, Fonterra, Royal A-ware, Ausnutria-Hyproca, maar ook in andere voedingssectoren zoals bij Cloetta, Leaf, Koopmans koninklijke meelfabrieken, Royal Steensma, Royal Smilde, Lamb Weston en Euroma.

Kans op werk
​Voor deze opleiding is de kans op werk zeer goed. In de nabije toekomst zijn er in de diverse voedingsbedrijven veel vacatures op niveau 3 en 4.

Toelatingsprocedure en -eisen
MBO Life Sciences hanteert een toelatingsbeleid voor alle opleidingen. Lees hier meer over de toelatingsprocedure en -eisen.

Kosten
​Klik hier voor een overzicht van de opleidingskosten.

Diploma
​Je behaalt het diploma Vakexpert voeding en kwaliteit (25462). Dit is een mbo-diploma op niveau 4.

Duur van de opleiding
De opleiding Expert voeding en kwaliteit duurt drie jaar.