Procesoperator B en C (niveau 3 en 4)

Wat doe je
omrin1-controlroom.jpgAls operator B (niveau 3) werk je vaak in bedrijven waar het productieproces sterk is geautomatiseerd. Je bedient apparatuur waarmee producten worden gemaakt, zoals in de , drinkwaterwinning en -zuivering, chemische bedrijven en zuivelindustrie. Die processen moet je zelfstandig inregelen en bewaken. Hierbij is veiligheid en milieuverantwoord werken belangrijk.
Als operator C (niveau 4) werk je vaak vanuit een centrale controlekamer en bewaak je meer complexe productieprocessen. Je rapporteert en geeft vaak ook leiding aan andere operators en maakt deel uit van QA (kwaliteitsborging) teams.

Waar werk je
Je kunt in zeer veel bedrijven aan de slag: bij drinkwaterbedrijven, waterschappen, in de chemische industrie, farmaceutische industrie, de voedingsindustrie. Bijvoorbeeld bij: BASFVitens, Wetterskip FryslânAusnutria-HyprocaFrieslandCampinaDSMShell, etc. Als je in de wereld van Food wilt werken kun je ook nog eens goed kijken naar de meer specialistische opleidingen Voeding en technologie op niveau 3 en 4.

LSoperator2.JPGKans op werk​
Voor deze opleiding is de kans op werk vrij groot. In het Noorden groeit met name het aantal bedrijven in de Food en in de Watersector.

De opleiding
De opleiding wordt aangeboden in samenwerking met de opleidingen techniek van het Friesland College. Voor de technische onderdelen kun je terecht op de locatie Julianalaan van het Friesland College. 

In een algemeen eerste jaar werkt je aan thema's zoals: drinkwater, afvalwaterzuivering en zuivel. Steeds leer je hoe het proces werkt. Bijvoorbeeld bier brouwen, wat we dan ook gaan doen (niet drinken als je jonger bent dan 18). Stapsgewijs leer je werken met processchema's, hoe het kleinschalig en grootschalig wordt gemaakt, en leer je de technieken kennen die horen bij het aansturen van het productieproces. Daar komt ook chemie en microbiologie bij kijken. Van eenvoudig naar steeds wat moeilijker. Na dat eerste jaar kun je kiezen voor operator of technicus. Je werkt samen met studenten milieu, voedingstechnologie en laboratoriumtechniek.

Diploma
​Afhankelijk van de keuzes die je maakt in je opleiding behaal je het diploma:

Procesoperator B (25338). Dit is een mbo-diploma op niveau 3 of
Procesoperator C (25303). Dit is een mbo-diploma op niveau 4.

Duur van de opleiding
De opleiding Operator B duurt 3 jaar,
De opleiding Operator C duurt 4 jaar.

Toelatingsprocedure en -eisen
MBO Life Sciences hanteert een toelatingsbeleid voor alle opleidingen. Lees hier meer over de toelatingsprocedure en -eisen.

Kosten
​Klik hier voor een overzicht van de opleidingskosten.

Doorstroommogelijkheden
Na de opleiding Operator C kun je doorstromen naar het hbo. Bijvoorbeeld naar Life Sciences & Technologie (bijv. Chemische technologie) of NHL Leeuwarden (bijv. Elektrotechniek, Informatica of Werktuigbouwkunde) in Leeuwarden.