Voeding en technologie (niveau 3)

Wat doe je
LSfood2.jpgJe houdt bezig met het productie- en/of verpakkingsproces van voedingsmiddelen. Hierbij moet je zorgen dat het product op de juiste manier wordt gemaakt. Je moet zowel het product, het proces als de voedselveiligheid in de gaten houden. Je voegt ingrediënten bij elkaar, stelt apparatuur in en neemt monsters tijdens het proces. Je werkt altijd samen in een team. Soms begeleid je andere medewerkers.
Je kunt werken in een moderne volledig geautomatiseerde productieomgeving  maar er zijn ook meer ambachtelijke bedrijven. Functies die in het bedrijfsleven worden aangeduid als voedingsoperator.

De opleidingen van Voeding en technologie en Allround Laborant worden in klas 1, 2 en 3 gezamenlijk aangeboden; het is een dubbelopleiding. Tijdens de stageperiode doe je in beide richtingen jouw ervaringen op. De uiteindelijke keuze, tijdens de laatste stage in klas 3, bepaalt welk diploma je kunt halen. Je haalt dus één diploma, maar hebt wel theorie- en praktijkervaring in beide richtingen. Hierdoor vergroot je de kans op werk.

Waar loop je stage en waar kun je werken
Je werkt in bedrijven in de Foodsector. Bijvoorbeeld in de zuivel bij Hochwald, FrieslandCampina, Fonterra, Royal A-ware, Ausnutria-Hyproca, maar ook in andere voedingssectoren zoals bij Cloetta, Leaf, Koopmans koninklijke meelfabrieken, HellemaRoyal Steensma, Holiday IceLamb Weston en Concorp.

Kans op werk
Voor deze opleiding is de kans op werk zeer goed. In de nabije toekomst zijn er in de diverse voedingsbedrijven veel vacatures op niveau 3 en 4.

Toelatingseisen
MBO Life Sciences hanteert een toelatingsbeleid voor alle opleidingen. Lees hier meer over de toelatingsprocedure en -eisen.

Doorstroommogelijkheden
Na de opleiding Voeding en technologie kun je in twee jaar de opleiding Expert voeding en technologie doen. Eventueel kun je doorstromen naar het hbo.
Halverwege het eerste leerjaar van de opleiding kun je, als je laat zien dat je hard wilt werken en het ook aankunt, opstromen naar een vervolg in niveau 4.

Diploma
​Je behaalt het diploma Vakbekwaam medewerker voeding en technologie (25461). Dit is een mbo-diploma op niveau 3.

Kosten
​Klik hier voor een overzicht van de opleidingskosten.

Duur van de opleiding
De opleiding Voeding en technologie duurt 3 jaar.