Eerste jaar MBO Life Sciences

Waar bestaat dit uit? Waaruit kun je kiezen?
Chemie, water, voeding of toch microbiologie/medisch?
Omdat je eerst een keuze moet maken over wat je wil doen, is het eerste jaar een oriëntatiejaar.

Water

Toen ik begon met deze opleiding wist ik nog niet dat water zo'n grote rol speelde in het dagelijks leven. Bijna alles wat je ziet en doet heeft met water te maken. In  het onderdeel water van deze opleiding wordt erg ruim aandacht besteed aan alle aspecten van water. Van watermonster tot aanleg van dijken. Dit en meer hoort bij de richting water.

Chemie

Ook chemie is een richting die je kunt kiezen  Chemie is ook weer opgedeeld in verschillende onderdelen hierdoor is er altijd een overlap met de andere richtingen.
Je hebt verschillende practica en theorie lessen. Maar je kunt deze richting ook kiezen als richting op zich.

Medisch/bio

Binnen het vakgebied microbiologie heb je ook weer veel mogelijkheden  In de microbiologie-practica ben je onder andere bezig met je Vmt-diploma (veilige microbiologische technieken) om veilig voor jezelf en anderen te werken in het laboratorium. In dit vak ben je vooral biologisch bezig, bijvoorbeeld met onderzoek naar bacteriën en schimmels. Wie de medische kant op wil, zal meer met bloed werken.

Voeding

Bij voeding wordt vooral gekeken naar hoe producten ontstaan, hoe je het eventueel kan verbeteren en je bewaakt de voedselveiligheid. 

Tip

Het is handig om in je vakkenpakket biologie, wiskunde, natuurkunde en scheikunde te hebben.

Eigen mening

Ik heb dit jaar een goede oriëntatie gehad van welke richting ik op wil. Verder heb ik geleerd om zelf achter dingen aan te gaan en een project te leiden. En ik hoop volgend jaar te beginnen in de richting voedingsmiddeltechnologie.

Door: Stefan de Jong