Meer over de opleiding procestechniek
Mijn naam is Robert van der Velde, ik ben 19 jaar en ben eerstejaars student bij MBO Life Sciences en volg de opleiding Procestechniek. Ik ga jullie wat vertellen over mijn bevindingen van de opleiding.
Wat houdt de opleiding in?
De opleiding Procestechniek is een technische studie die je voorbereidt op werken als operator of TD’er ( technische dienst). De opleiding is onderverdeeld in drie richtingen: operator B, operator C en AOT, oftewel technische dienst. Een operator niveau C heeft al gauw een meer aansturende functie dan bijvoorbeeld operator B. Een operator is iemand die in een controlekamer van een fabriek of installatie alle processen in de gaten houdt, waar nodig aanstuurt en/of anderen aanstuurt. Als je kiest voor de AOT-kant sta je meer los van de operatorkant, je komt aan de meer technische kant en gaat reparaties uitvoeren waar de operator mankementen ziet en of reparaties nodig acht. Je kiest na het 1e jaar welke richting je op wil.
Mijn ervaringen
Wat we tot nu toe in het eerste jaar gehad hebben is: ons eigen bier brouwen, een module rioolwaterzuivering en we zijn nu bezig met een module over ijs maken. De opleiding vraagt veel van je wat betreft opdrachten maken en projecten klaar krijgen. Je moet veel zelf doen, en het blijkt nog vaak pittig, maar is goed te doen als je ervoor gaat zitten. Wat ik een heel belangrijk aspect vind aan de opleiding is dat wanneer je technisch sterk bent maar je de theorie wat minder snapt, je kunt compenseren. Maak jij bijvoorbeeld een hele mooie printplaat, maar heb je een minder cijfer op de theorie hierachter, dan compenseert dat elkaar. Het maken van een printplaat en het snappen van elektrotechniek valt onder één vak, en daarom wordt het één cijfer. Ook wordt er gekeken hoe je je inzet in de les, wat ook meeweegt in je eindcijfer.
Later in het schooljaar wordt er meer zelfstandigheid verwacht, wat ik wel prettig vind. Je gaat bijvoorbeeld in een aangesteld team werken. In dit team werk je aan een opdracht die binnen een bepaalde tijd af moet zijn. In ons geval was het een transportband met sensoren maken.
Ikzelf vind het heel prettig dat je onderling een verdeling kunt maken wie wat gaat doen. Ben je iets minder technisch dan kun je aan de tekentafel of ga je programmeren. Ben je wat technischer dan ga je in de werkplaats aan de gang. Zo kan iedereen zijn steentje bijdragen en heb je al een klein beetje een realistisch beeld van wat er allemaal komt kijken bij zulke projecten. Al met al vind ik het een leuke opleiding. Ik hoop dat ik jullie wat heb kunnen informeren en misschien zelfs helpen met je opleidingskeuze.
Door: Robert van der Velde